قدم به قدم تا بازارهای جهانی(قسمت اول)

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

البته می دانم که دوستان مختلفی با تجربه و یا بی تجربه تلاش کرده و می کنند تا از منظر و زاویه نگاه خودشان ، ورود به بازارهای جهانی را توضیح بدهند و برای کسب وکارهای مختلف و علاقمند به این حضور ، راهکار پیشنهاد کنند .

ما در شرکت سرمایه گذاری تیهو ، اما تلاش میکنیم تا راهکار و شیوه مورد نظر خودمان را در کنار ظرفیت های داخلی اجرایی کنیم و صحبت از راهنمایی و مشاوره نیست .

در دنیای کسب وکار و جایی که ما در آنجا به دنبال مشتری می گردیم ، پایه همه کارها بر “اعتماد” و جلب اعتماد است و بر خلاف فرهنگ ما که روابط آدم ها با یکدیگر و مناسبات ناگفته و بعضا مخفی،عامل موفقیت در بعضی کسب و کارها است ، در دنیا یک دستی و شفافیت موجب جلب اعتماد می شود.

– قدم نخست،طراحی و اجرای تصویر کسب و کار در اینترنت است . آیا طراحی یک وب سایت با کیفیت در متن و محتوا کافی است ؟ خیر !
طراحی وب سایت به نظر کار ساده ای می آید ولی همه اهل فن می توانند بفهمند که در پشت این وب سایت چه طرز فکری نهفته هست و یک وب سایت ارزان قیمت و فوری با استفاده از طرح های از قبل آماده شده و رایگان مشکل شرکت مدعی حضور در بازارهای بین المللی را حل نمی کند .

محتوای وب سایت هم باید چیزی بیش از ترجمه کلمه به کلمه متن فارسی باشد ، محتوای حرفه ای تنها توسط نویسندگان حرفه ای و مطلع از همان حرفه و کسب و کار ، می تواند تولید شود ، و الا گوگل هم خدمات ترجمه وب سایت را به رایگان ارائه می کند . یعنی کافی نیست که نویسنده مطالب وب سایت ، مثلا به زبان انگلیسی تسلط داشته باشد ، علاوه بر آشنایی با زبان انگلیسی باید از آن کسب وکار و صنعت هم مطلع باشد.

بعد از وب سایت و متن و محتوای آن ، نوبت به شبکه های اجتماعی می رسد ، اینستاگرام آخرین شبکه اجتماعی مناسب برای کسب وکار ها است .
لینکداین ، توئیتر و یوتیوب و بعد از آن فیس بوک و اینستاگرام . در دنیای کسب وکار کسی از کانال تلگرام بهره برداری حرفه ای نمی کند .

اگر یک کسب وکار با یک وب سایت باکیفیت در متن و شکل بخواهد جدی گرفته شود ، باید دارای شبکه های اجتماعی فعال باشد و مثلا در هر ماه یا هر دو هفته یک محتوای مرتبط و با کیفیت در شبکه های اجتماعی و هم زمان وب سایت منتشر نماید.

از ۶ ماه قبل از ابراز علاقمندی به ورود به بازارهای جهانی باید این شبکه های اجتماعی و تولید محتوای مرتبط ، فعال شده باشند. ورود به بازار و ادعای تجربه و سابقه با داشتن صفحات در شبکه های اجتماعی که مثلا یک هفته قبل راه اندازی شده اند ، ممکن نیست .

انتشار مقاله و خبر در رسانه ها و درج لینک آنها در وب سایت و شبکه های اجتماعی هم به اعتبار برند خواهد افزود.

اما تا اینجا همه صحبت بر سر شخصیت حقوقی بود .

اشخاص مرتبط با این کسب وکار هم نمی توانند نا معلوم و مبهم و ناشناس باشند .

مدیران اصلی و کارشناسان باید نام و تصویر با کیفیت و مشخص داشته باشند و حداقل در لینکداین دارای پروفایل باشند ، در دنیای امروز اداره کردن شرکت ها با اشخاص ناشناس اولین مانع برای جلب نظر و اعتماد مشتریان یا طرف های تجاری احتمالی است .

هر چه تیم اداره کننده یک کسب وکار دارای هویت روشن و واضح تر و البته مرتبط با کسب وکار باشند ، احتمال جلب اعتماد و نظر مشتریان بیشتر خواهد بود.

مرتبط بودن اشخاص اداره کننده یک شرکت در حوزه پزشکی یا تجهیزات پزشکی به این است که مثلا اگر نام مدیر عامل یا اعضای هیئت مدیره این شرکت را در گوگل جستجو کنیم ، به مطالبی مرتبط و سوابقی لازم در همان حوزه بر میخوریم . بدترین حالت این است که وقتی نام مدیران یک شرکت را در وب جستجو می کنیم ، یا رد و نشانه ای از آنها در وب پیدا نکنیم و یا مطالبی بی ربط با آنچه باید پیدا کنیم ، بیابیم.

تا اینجا و با انجام دادن تک تک این مراحل ، ما به جایی رسیده ایم که مشتری و طرف های خارجی آمادگی ادامه گفت و گو و مذاکره را با ما دارند ولی طبعا این اقدامات، جای کیفیت خدمات و یا محصول و یا قیمت رقابتی را نمیگیرد و کماکان باید برای آنها هم توجه و برنامه ریزی کافی کرده باشیم.

با فرض پیشرفت مناسب مذاکرات و رسیدن به یک توافق ، موانع دیگری هم وجود دارند که متاسفانه ناشی از شرایط فعلی کشور ما در دنیاست .

بعد از همه توافق های تجاری مسئله جدی نحوه پرداخت و دریافت است و پرداخت و دریافت بر خلاف تصور برخی عزیزان از طریق اشخاص ثالث و یا غیر مرتبط با کسب وکار ، همیشه ممکن نیستند .

یعنی نمی شود ، مثلا زعفران بفروشیم و صورتحساب را از یک شرکت تجارت مواد معدنی بدهیم یا از سربرگ یک مرغداری استفاده کنیم . فروش هر کالایی در دنیا باید با شرکتی که صورتحساب را صادر می کند ، ربط داشته باشد.

و موضوع داشتن و ثبت شرکت هم نیست ، شرکت داشتن در دنیا بدون داشتن حساب بانکی مناسب ، بی معنی است . یعنی ثبت شرکت و داشتن حساب فعال به نام همان شرکت از ضروریات حضور و فعالیت در بازارهای دنیا است.

اینجا هم متاسفانه شرایط ما به عنوان ایرانی ، شرایط خوبی نیست ، یعنی ممکن است همه چیز به خوبی پیش برود ولی یا حساب بانکی به نام شرکتی که سهامدار و مدیر ایرانی دارد ، باز نشود و یا درست در زمانی که همه چیز خوب پیش رفته ، به محض رسیدن به اعداد قابل ملاحظه بانک از ادامه همکاری با شرکتی که سهامدار یا مدیر ایرانی دارد ، صرف نظر نموده و حساب و موجودی آن را مسدود نماید .

در این حالت علاوه بر اینکه ممکن است همه منافع و درآمد ها تا آن زمان به مشکل بر بخورد و از بین برود ، تغییر طرف تجاری هم همیشه آسان نیست و در دنیایی که پر از رقیب است ، تغییر ساختار یک توافق ممکن است به دست رفتن کامل آن ، بیانجامد.

البته مشکل مدیریت روابط کسب و کارها با بانک ها، یک مسئله و مشکل دایمی است و همه کسب و کارها با آن روبرو هستند و اساسا شرکت ها در دنیا برای مدیریت مناسبات خود با بانک ها ، روش ها و شیوه های مختص به خودشان را دارند ولی این مشکل در خصوص اتباع ایرانی دو چندان است.

آنچه تقدیم شد ، گذرا و خلاصه ای بود از تجربه آغاز تا انجام یک کسب وکار در بازارهای جهانی ، حتما نکات و ظرافت ها و جزئیات فراوان دیگری ناگفته مانده که یا من در آینده تکمیل می کنم و یا دوستان و عزیزان دیگری که علاقمند به اشتراک تجربیات خود هستند .

محسن کچوئی
۲۱ آذر ۱۴۰۰
۱۲ دسامبر ۲۰۲۱

ری زان نامه

داستان شکل گیری
ری زان

موسسه راهبران کسب و کار ری زان در طی چند سال کار مداوم در حوزه توسعه روستایی در منطقه داورزن سبزوار فعالیت های زیادی در